Un amplu control făcut de inspectorii Protecţiei Consumatorilor a scos la iveală faptul că elevii consumă cornuri garnisite cu insecte şi lapte acrit. Sursa: Mihai BarbuSursa: Sorin Antonescu
1 /.
În şcoli se consumă cornuri întărite sau garnisite cu viespi, şi lapte acrit. Concluzia aparţine inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor care au făcut, luna trecută, un control la nivel naţional. Ei spun că, pentru sănătatea copiilor, programul ar trebui să înceteze, cel puţin pentru clasele V-VIII, iar banii să fie introduşi în alocaţia copilului.
„Elevii ar trebui lăsaţi să-şi cumpere alimentele pe care le doresc“, sunt de părere inspectorii. Alternativa o constituie produsele cu grăsimi care se comercializează la chioşcurile din şcoli, susţin, pe de altă parte, părinţii.
Expirate, dar „pariziene“
Într-o şcoală din Teleorman, inspectorii au găsit într-unul din cornurile fabricate de societatea Tano Prod, două viespi, una în ambalaj şi alta în corn.
Directorul firmei a declarat că nu ştie nimic şi că nu a avut plângeri din partea şcolilor. O altă societate, din Suceava, „Parisienne à la vys“, producător şi distribuitor de panificaţie, utiliza, potrivit inspectorilor, în procesul de fabricaţie bicarbonat, praf de copt, margarină şi ameliorator cu termene expirate de la o lună la un an. Tras la răspundere, directorul Vasile Savu a susţinut că pliculeţele expirate nu se foloseau pentru fabricarea cornurilor distribuite în şcoli.
„Erau la patiserie, acolo unde se fac foietajele şi saleurile, nu în fabrică, unde facem cornurile“. Un alt control-fulger făcut, de această dată la o şcoală din Sibiu, a scos la iveală cornuri expirate de trei zile. Controlul a vizat aproape 500 de şcoli şi 232 de grădiniţe. S-au oprit de la distribuire 780 de kilograme de produse lactate şi de panificaţie şi s-au