Singura soluţie pentru ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) să supravieţuiască în continuare este realizarea de parteneriate public-private cu companiile care vor construi termocentrale pe cărbune în această zonă, a declarat, ieri, ministrul economiei, Varujan Vosganian.
„Odată cu reducerea achiziţiilor de cărbune la centralele existente în bazinul Olteniei, la SNLO vor fi mari probleme cu locurile de muncă. Soluţia este înfiinţarea de parteneriate public- private cu structurile termo greenfield care se vor realiza aici. În scurt timp, ministerul va lansa oferte în acest sens“, a spus ministrul, prezent la semnarea unui parteneriat între Termoelectrica şi CEZ pentru realizarea unui nou grup de producţie a electricităţii la Galaţi.
Întrebat care sunt aceşti investitori, Vosganian a spus că unele firme fac parte din grupul celor care vor să realizeze reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, respectiv Enel, CEZ, Iberdrola, ArcelorMittal, RWE şi GDF Suez.
Dintre aceştia, RWE are o tradiţie solidă în operarea de termocentrale pe lignit şi nu şi-a ascuns interesul pentru a dezvolta o astfel de afacere în România. „Avem în plan în România producerea de electricitate din cărbune, surse hidro şi eoliene“, a spus directorul de dezvoltare regională, Holger Bietz.