Şi în acest an, majoritatea populaţiei va cumpăra brazi şi molizi din ţările nordice, deoarece RNP nu taie mai mult de 100.000 de pomi. Sursa: Codrin Prisecaru
Şi anul acesta vom apela la pomii de Crăciun din import, aduşi din Danemarca şi Norvegia. Romsilva nu scoate la vânzare decât 70.000 de brazi şi 30.000 de molizi, pe care-i vinde în marea majoritate agenţilor economici la un preţ derizoriu cuprins între 10 şi 30 de lei (pentru un copac de până-n 2,5 metri). Preţul pentru un copac Romsilva creşte cu 10 lei pentru fiecare metru în plus. Diferenţele dintre cei româneşti şi cei de import sunt notabile. Astfel că, deşi sunt mai scumpi, pomii importaţi sunt mai estetici, mai bogaţi în ramuri datorită faptului că sunt crescuţi special pentru a fi comercializaţi în această perioadă.
„Brazii din Danemarca sunt crescuţi în pepiniere şi pot rezista până la 3 săptămâni. Noi aducem peste 200.000 de copaci pe care-i vindem încă din octombrie, livrarea începând din 25 noiembrie“, ne-a declarat Marius Dosinescu, business development manager al Gravity Design. Brazii danezi ajung să coste de la 100 de lei un copăcel de maximum un metru până la 1.500 lei un brad de 5 metri.
Piaţa scumpeşte bradul Romsilva de cinci-şase ori
În schimb, Romsilva vinde agenţilor economici un brad de cinci metri cu maximum 70 de lei, acesta ajungând pe piaţă la un preţ de cel puţin cinci-şase ori mai scump. „În fiecare an scoatem la vânzare câte 100.000 de copaci, pe care-i vindem prin licitaţie la agenţii economici, dar şi populaţiei, la cerere. În general, populaţia poate cumpăra doar de la anumite ocoale silvice, unde sunt păduri de brazi“, ne-a declarat Florin Borlea, directorul comercial Romsilva. Pentru populaţie preţurile sunt stabilite la nivel local, dar nu depăşesc limita de 30 de lei pentru un copac de 2,5 metri.
Supermarket