Peste 400.000 de elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a vor susţine, începând de marţi, tezele cu subiect unic din semestrul I. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Astfel, pe 25 noiembrie va avea loc prima probă, cea de limba şi literatura maternă, la care se estimează că vor participa peste 23.000 de elevi.
Proba va fi susţinută în limbile maghiară, sârbă, slovacă, germană şi cehă. Pe 3 decembrie, elevii vor susţine proba de limbă şi literatură română, urmând ca teza unică la matematică să aibă loc pe 11 decembrie.
Elevii claselor a VII-a vor susţine şi o teză la alegere, istorie sau geografie, pe 16 decembrie. Examenele vor dura două ore, iar subiectele au un grad de dificultate mediu. Copiii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase, conform unei liste nominale afişate în prealabil. Fiecare lucrare va fi corectată de doi profesori, unul este cel de specialitate care a predat la clasă şi celălalt, un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unităţii de învăţământ de la care provine teza.
Corectarea durează maximum trei zile pentru fiecare şcoală, inclusiv ziua în care s-a susţinut proba. Media obţinută la tezele cu subiect unic este importantă la admiterea la liceu.
Potrivit metodologiei aprobate de Ministerul Educaţiei, elevii vor fi admişi la liceu fără examen, ţinându-se cont de media generală a notelor obţinute la tezele cu subiect unic, care are o pondere de 50 la sută din nota finală. Restul de 50% e dat de media generală de absolvire a claselor V-VIII.
Elevii care nu participă la examene şi cei care nu le promovează vor susţine tezele într-o sesiune specială, care va începe în luna februarie a anului viitor.