SOLUŢII. Depresiile şi consumul excesiv de alcool sunt câteva dintre efectele crizei economice pe care le resimt românii. Cum depăşim această perioadă fără să fim afectaţi psihic? Sursa: EVZSursa: NorthFoto
1 /.
Panica provocată de criza economică îi face pe foarte mulţi angajaţi să-şi înece amarul în alcool, să ia antidepresive, să devină ineficienţi la locul de muncă sau să-şi pună capăt zilelor. La rândul lor, managerii găsesc soluţii ingenioase de a-şi selecta angajaţii care pleacă din firmă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că impactul social şi psihologic este asemănător cu cel înregistrat la 11 septembrie 2001.
Alcoolul, cel mai vechi antidepresiv
Specialiştii consultaţi de EVZ spun că orice stare de criză atrage după sine un val de tulburări de ordin psihologic, întrucât graniţa dintre normal şi patologic este extrem de subţire. În aceste condiţii, omul are diferite forme de reacţie în faţa neputinţei, alcoolul fiind una dintre ele.
Psihologul Hanibal Dumitraşcu susţine că alcoolul este cel mai vechi antidepresiv din lume, o soluţie la îndemână atunci când grijile te doboară. La rândul său, psihiatrul Eugen Hriscu spune că „toate perioadele de dificultate economică şi socială, aşa cum a fost şomajul după anii ’90 sau momentele în care oamenii au pierdut bani, duc la creşterea patologiei psihiatrice, în special a depresiilor, a tulburărilor de anxietate şi a consumului excesiv de alcool“.
El precizează că „dependenţa de alcool este de 3 la 1 în favoarea bărbaţilor, iar depresiile sunt mai întâlnite în rândul femeilor“.
Sinuciderea nu-i o soluţie
Pe de altă parte, specialiştii consideră că, în această perioadă, numărul celor care consumă antidepresive va creşte, la fel şi cazurile de bulimie sau consumul de droguri. „Vânzările la mâncare vor creşte fantasti