Cu cearcăne adânci sub ochi, obosit, sumbru şi fără glume în program, preşedintele ales, Barack Obama, a anunţat numele celor ce vor compune echipa economică a mandatului său, ”The Money Team”. El a concluzionat cu previziuni gri despre viitorului economic şi un deficit pe 2009 cum nu s-a mai văzut în mulţi ani.
MAI RAU. ”Situaţia se va înrăutăţi înainte să se îndrepte”, le-a spus acesta jurnaliştilor. ”Milioane de locuri de muncă vor fi pierdute de-acum înainte”, a mai subliniat el, înainte de a anunţa că are în plan crearea/salvarea a peste 2,5 milioane de locuri de muncă. Dar americanii s-au săturat să audă aceleaşi fraze din gura alesului. Şi nici nu au răbdarea să aştepte trei luni ca să fie salvaţi. Sărbătorile bat la uşă, iar ”experţii” îi sfătuiesc să-şi scoată copiii sau nepoţii la plimbare în loc de cadou de Anul Nou.
ACELEAŞI VORBE. Discursul său a semănat foarte mult cu cel din seara alegerii, sau din prima conferinţă de presă ţinută la Chicago. Nimic nou sub soare, comentează pentru CNN câţiva analişti frustraţi. ”Unde e planul?”, s-au întrebat aceştia fără să întrevadă vreun răspuns prea curând. Pentru că Barack Obama se ascunde în spatele unei alte fraze preferate în discursurile sale: ”Câte un preşedinte, pe rând”. Cu alte cuvinte, Obama va lua măsuri de salvare a situaţiei dezastruoase în care se află ţara sa numai după ce va prelua oficial Biroul Oval. Între timp, îl sfătuieşte pe Bush să împingă un alt pachet de stimulare economică.
ACEIAŞI OAMENI. Echipa economică pe care a numit-o este formată din nume grele, cu istorie şi educaţie profundă în domeniu. Chiar dacă sunt atinşi de ”microbul” Clinton, unii chiar promit multe. Lawerence Summers a fost Secretarul Trezoreriei în Administraţia Clinton iar Obama îl foloseşte acum în funcţia de senior economic advisor, el va ocupa funcţia de director al Consili