Musetelul poate avea un efect calmant, echinaceea ajuta la intarirea sistemului imunitar, iar angelica este folosita pentru regularizarea ciclului menstrual.
Andrei Sion
Un studiu al cercetatorilor australieni a demonstrat ca trei cesti de ceai verde pe zi va pot ajuta sa slabiti, indiferent de dieta. Exista insa multe alte tipuri de ceai de plante care, folosite sub forma infuziilor, pot avea o serie de efecte terapeutice. Iata cateva avantaje prezentate in publicatia britanica "Daily Mail".
Unele molecule din florile de musetel au un efect sedativ si calmant, facandu-le utile in tratarea anxietatii, nervozitatii si a formelor usoare de insomnie. Cardamomul impreuna cu scortisoarele, cuisoarele si chimenul pot fi condimente, dar au si efect analgezic, de relaxare a mucoasei intestinale si cresterea secretiei de enzime digestive.
Echinaceea poate reduce la jumatate riscul de a contracta o raceala, datorita actiunii pe care o are in distrugerea virusilor si bacteriilor specifice virozelor si gripei.
Papadia are un efect de detoxifiere dubla. Frunzele sunt un puternic diuretic, ajutand organismul sa elimine toxinele prin rinichi, iar radacina stimuleaza ficatul pe care il curata de toxine prin eliberarea bilei in tractul digestiv. Angelica este folosita in medicina traditionala chineza pentru regularizarea ciclului menstrual si ameliorarea simptomelor dezechilibrului hormonal. "Este mai convenabil sa folosim pliculetele de ceai din comert, dar acestea nu vor fi la fel de eficiente ca infuzia pe care ne-am putea pregati-o noi din plantele respective", sustine Dee Atkinson, un renumit fitoterapeut britanic. Prin urmare, este mai benefic sa se foloseasca flori, frunze, radacini din ceaiurile respective, peste care se adauga apa fierbinte si se acopera vasul cu o farfurie, timp de cateva minute.