Reprezentanţii companiei austriece Kronospan, lider pe piaţa produselor de lemn din Europa, care derulează la Braşov o investiţie pentru producerea plăcilor din aşchii lemnoase tip OSB, au semnat ieri un contract de colaborare de lungă durată cu conducerea Facultăţii de Industria Lemnului din cadrul Universităţii „Transilvania” Braşov, finanţarea asigurată fiind de 20.000 de euro. „Obiectul principal al contractului îl constituie susţinerea financiară a laboratorului de cercetare-testare a produselor din lemn, aliniat la normele europene, şi a laboratorului de testare a emisiilor şi conţinutului de formaldehidă din plăci”, a declarat Oana Bodea, purtătorul de cuvânt al Kronospan.
„Cele două laboratoare vor fi utilizate în principal pentru activităţi didactice, de cercetare, dar şi pentru eliberare de buletine de încercări recunoscute RENAR (Asociaţia de Acreditare din România - n.r.) pentru factorii interesaţi. Acţiunile de realizare a acestor buletine de încercări şi elaborarea lor se va face contra cost, pe baza unor convenţii şi contracte. Principalul obiectiv al laboratorului de testare a emanaţiilor de formaldehidă va fi acela de a verifica periodic şi constant nivelul de formaldehidă la toate tipurile de plăci, nu numai de OSB, ci tot ceea ce înseamnă placă pe bază de lemn care se realizează prin încleiere cu adezivi formaldehidici”, ne-a declarat prof. Gavril Budău, decanul Facultăţii de Industria Lemnului.
Laboratoare unice
în ţară
Cele două laboratoare sunt singurele de acest tip din ţară. Agenţii economici din domeniul industriei mobilei şi a prelucrării lemnului sunt încântaţi de această oportunitate, ce permite testarea produselor lor chiar aici în Braşov. Un singur buletin poate costa chiar şi 4.000 de euro, astfel că firmele cheltuiesc mai puţin dacă realizează analizele la Braşov, în loc să le trimită în Suedia, spre e