Cele 200 de disponibilizari de la Air New Zeeland sau cele peste 52.000 de persoane care parasesc Citigroup sunt doar cateva exemple care ilustreaza cresterea ratei somajului in toate tarile, titreaza editia online a International Herald Tribune.
Jurnalistii afirma ca reticenta guvernelor de a cheltui bani publici pentru salvarea bancilor a creat o presiune care s-a repercutat asupra unei parti a angajatilor, acum proaspeti someri. Cifrele care vor fi publicate in curand vor fi asteptate sa arate un somaj ridicat in zona euro si Japonia, in timp ce raportul pre-bugetului britanic ar putea include un pachet motivant echivalentul a 1% din produsul intern brut.
Numai in ultima saptamana, lista companiilor care anunta disponibilizari include Citigroup, PSA Peugeot-Citroën, Rolls-Royce, AstraZeneca, Air New Zealand, Pepsi Bottling si compania miniera Freeport-McMoRan Copper and Gold.
Nivelul economiei mondiale a fost atat de afectat de turbulentele de pe pietele financiare incat un efect a fost acela al micsorarii sumelor cheltuite de consumatori si al impingerii business-urilor in zona micsorare a salariilor sau a disponibilizarilor, mai scrie IHT.
In USA, disponibilizatii cer extrabeneficii si ajutoare de somaj, determinand afirmatiile analistilor care prevad o inrautatire a situatiei in urmatoarele luni. Goldman Sachs se asteapta la o crestere de la 6,5% la 9% a ratei somajului pe teritoriul american, pana la sfarsitul anului viitor.
“Deteriorarea rapida a pietei fortei de munca va grabi presiunea asupra guvernului american de a aplica cu agresivitate politica stimulilor fiscali sau a altor masuri pentru stabilizarea economiei”, a declarat, pentru IHT Andreyw Tilton, economist la Goldman Sachs.
Analistii asteapta o crestere a cheltuielilor din bugetul american cu 300 de miliarde de dolari, o parte din acestia fiind destinati benefici