INTERVIU. Diplomatul şi scriitorul Teodor Baconschi, ambasadorul României în Franţa, analizează „schimbarea la faţă a lumii“, antrenată de noua preşedinţie a Statelor Unite.
Pentru Teodor Baconschi (45 de ani), ambasadorul României la Paris, diaspora română din Franţa are „vârste, chipuri şi aşteptări diferite“. Românii care se amestecă şi se pierd printre francezi sunt personalităţi ale fostului exil comunist, specialişti sosiţi după 1990, studenţi (aproximativ 6.000), muncitori.
Prin proiectele pe care le derulează, Teodor Baconschi se declară ambasadorul tuturor: împreună cu „La documentation française“, ambasada este în curs de a edita „Ghidul cetăţeanului român în Franţa“, iar un protocol recent încheiat cu Mitropolia Ortodoxă Română din Franţa permite colaborarea celor două instituţii pentru a acorda asistenţă românilor.
În noiembrie 2008 a apărut albumul „L’Hôtel de Béhague. Résidence de la Roumanie en France“, care, publicat sub egida prestigioasei publicaţii „Connaissance des Arts“, sintetizează istoria Palatului Ambasadei ca monument de artă şi carte de vizită a României la Paris.
La invitaţia ambasadorului României în Franţa, Brice Hortefeux, ministrul francez al imigraţiei, identităţii naţionale şi codezvoltă rii, a vizitat pentru prima oară saloanele Palatului Béhague. Ambasadorul român a ridicat problema liberalizării cât mai rapide a accesului cetăţenilor români pe piaţa muncii din Franţa. Fiu al poetului A.E. Baconsky, diplomat de carieră, teolog şi antropolog prin formaţie, autor a zeci de cărţi de filosofie şi eseistică creştină, publicist ataşat ideilor şi frământărilor societăţii contemporane, Teodor Baconschi analizează pentru „Evenimentul zilei“ schimbarea la faţă a lumii după alegerile prezidenţiale din SUA, dar şi chipul României la doi ani după intrarea în UE, aşa cum se văd din perspectiva u