În deciziile de retrogradare a ratingurilor, Fitch şi S&P au luat în considerare datoria externă, deficitul de cont curent, dar şi instabilitatea politică. Sursa: Reuters
Discursurile optimiste ale guvernului din primăvară despre economia care duduie şi România ca tigrul Europei s-au transformat în praf. În numai câteva luni, am ajuns ca băncile să nu mai dea credite şi să umfle dobânzile la împrumuturile acordate, iar firmele se zbat să supravieţuiască, lăsând victime zeci de mii de şomeri. Exporturile care creşteau mai mult decât importurile au trecut pe minus.
Pe acest fundal, analistul Moody’s pentru România, Kenneth Orchard, a anunţat că estimează pentru anul viitor o recesiune economică de 0,3%.
Aceasta după ce, în ultima perioadă, celelalte instituţii de rating au retrogradat calificativele acordate ţării noastre, eliminând România de pe lista statelor atrăgătoare pentru investitori.
Premierul Tăriceanu spunea în urmă cu două zile că Moody’s nu cunoaşte realităţile economiei româneşti. La rândul său, pre- şedintele Traian Băsescu a spus că estimarea celor de la Moody’s, referitoare la intrarea în recesiune, este una corectă. Pe de altă parte, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare prevede o creştere economică de 3% anul viitor.
Viitor sumbru pentru exporturi
Optimismul autorităţilor a fost pus la zid, iar guvernul a fost nevoit să admită că România este atinsă de criza externă şi a anunţat un plan pentru combaterea efectelor.
Estimările Moody’s ar putea fi corecte, în condiţiile în care exporturile, care asigură circa o treime din produsul intern brut (PIB), şi-au încetat creşterea şi au trecut pe minus.
Potrivit lui Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR), exporturile noastre către statele di