Reprezentantii companiei spaniole de dezvoltare imobiliara Gran Via, care au terenuri pentru constructia a circa 5.000 de apartamente in cartierul bucurestean Drumul Taberei, sustin ca targetul de profitabilitate pentru proiectele din Romania este de maximum 20% din valoarea investitiei, o tinta aparent minora, tinand cont de profiturile obtinute de jucatorii din industrie in ultimii ani, dar care ii poate tine pe piata intr-o perioada tulbure.
Vanzarile de locuinte din Romania sunt afectate atat de scumpirea creditelor si restrictionarea accesului la imprumuturi bancare, cat si de perceptia cumparatorilor de rand ca profiturile producatorilor de materiale de constructii, firmelor de constructii si dezvoltatorilor imobiliari sunt prea mari, astfel ca "ar fi loc de scaderi" pentru ca apartamentele sa devina mai accesibile.
Majoritatea dezvoltatorilor se feresc in momentul in care sunt intrebati de costuri si de marje de profitabilitate, alimentand astfel aceste opinii. In acelasi timp, consultantii imobiliari sustineau pana de curand ca dezvoltatorii nu incep proiecte fara un profit de minimum 30%, care era destul de usor de obtinut, tinand cont de cresterea preturilor din ultimii ani.
Alti jucatori din piata vorbeau de profituri de chiar 100% per proiect, in special in cazul in care terenuri situate in zone in care se puteau construi locuinte pentru clasa medie-plus erau cumparate din timp cu bani putini.
Lucrurile se vor schimba insa in urmatoarea perioada. Profiturile dezvoltatorilor au fost afectate inca din acest an, de cand nu au mai putut opera "obisnuitele" cresteri de pret, pe masura ce constructia proiectului avansa, pe fondul nivelului scazut al vanzarilor, care le-a afectat si cash-flow-ul, obligandu-i sa apeleze mai mult la finantarea bancara pentru plata constructiei.
"Pretul apartamentelor va fi format din costul ter