"Era conservatorismului şi a ultraliberalismului, deschisă de Ronald Reagan, s-a încheiat o dată cu funeraliile sale naţionale”, spune Jacques Mistral.
Jacques Mistral este professeur agrege şi doctor în ştiinţe economice. A fost, pe rând, consilier economic al primului-ministru Michel Rocard, consilier special al ministrului de Finanţe, Laurent Fabius, şi consilier financiar al Ambasadei Franţei la Washington. A avut posibilitatea să cunoască societatea americană a ultimelor trei decenii şi să evalueze experienţa complexă pe care aceasta a parcurs-o atât în perioada de avânt a neoliberalismului, cât şi în cea de declin a acestuia. De aici a ieşit cartea ”La troisieme revolution americaine” ("A treia revoluţie americană” - PERRIN, 2008).
EXPERIENŢA DE TEREN. Spre deosebire de alţi autori, plecaţi în hagialâc la ”licuriciul cel mare”, Jacques Mistral avertizează: "Am acumulat o bună experienţă de teren, dar această carte nu prezintă impresii de călătorie ale unui vizitator grăbit”. Nici un diagnostic al campaniei electorale din 2008 nu este, deşi J. Mistral dovedeşte remarcabile calităţi de observator şi analist al marii provocări electorale din 2008. "Deasupra chestiunilor economice, am vrut să înţeleg dinamica în care s-a angajat America în acest debut al secolului XXI”, spune el.
Inevitabil, accentul cade pe "cotitura radicală” pe care a marcat-o campania pentru prezidenţiale din acest an. Mai precis, desemnarea lui Barack Obama drept candidat al democraţilor pentru Casa Albă, despre care, la data scrierii cărţii "se discuta că poate fi ales, ceea ce spune mult despre schimbările pe care le va cunoaşte America.” Numai că, odată ales preşedinte Barack Obama, ideea "cotiturii radicale” trece pe primul plan. Iar această "cotitură radicală” este concluzia majoră a demonstraţiei lui J. Mistral. "Succesul cuvântului "schimbare