Comisia Naţională de Prognoză ia în calcul publicarea unor revizuiri ale indicatorilor din previziunile de toamnă, care nu mai reflectă realitatea. Sursa: Agerpres
Creştere economică de 6% anul viitor, exporturi mai mari cu peste 16% faţă de 2008, un salt cu aproape 10% al salariilor şi chiar o scădere uşoară a şomajului. Cele mai recente estimări ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), cuprinse în prognoza finală de toamnă, publicată pe 20 octombrie, sunt rupte de realitate. Situaţia de pe teren prefigurează un viitor cu totul diferit decât îl vede CNP: zeci de companii din industrie îşi reduc sau chiar îşi încetează activitatea, exporturile au început să scadă, iar zeci de mii de angajaţi au fost trimişi în şomaj numai în ultimele săptămâni.
Facilităţile fiscale promovate de executiv vor reduce simţitor veniturile la bugetul de stat şi ne vom putea considera norocoşi dacă vom avea o brumă de creştere economică. Analiştii agenţiei de evaluare Moody’s au estimat că România va intra anul viitor în recesiune, cu o creştere negativă a produsului intern brut (PIB) de -0,3%.
Statisticile din decembrie decid soarta prognozelor
Astfel, proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor se bazează pe estimări care nu reflectă realitatea. CNP publică prognoze de două ori pe an, primăvara şi toamna. Teoretic, următoarea prognoză ar trebui publicată abia în primăvara anului viitor.
Însă conducerea CNP ia în considerare revizuirea unor indicatori din document, pentru a-i ajusta realităţilor economice.
„În principiu, următoarea prognoză se publică în primăvară. Însă, evident, dacă apar modificări importante faţă de perioada anterioară în datele statistice, prognozele ar putea fi revizuite. Aşteptăm luna decembrie, când apar datele statistice pentru trimestrul al treilea“, ne-a declarat Ion Ghizdeanu