Preşedintele lasă timp pentru negocieri în parlament şi formarea Cabinetului. Preşedintele Băsescu şi-a nuanţat ieri tactica de desemnare a viitorului premier. Sursa: Răzvan VălcăneaţuSursa: Codrin Prisecaru
1 /.
Dacă pe 10 noiembrie, la B1, anunţa că ştie numele alesului şi că intenţionează să-l desemneze „imediat după ce se dau rezultatele“, potrivit calendarului postelectoral făcut public ieri, şeful statului dă răgaz partidelor cel puţin patru zile să-şi mai negocieze variantele. Acelaşi calendar arată că negocierile pentru fiecare post de ministru se vor face în paralel cu împăr- ţirea funcţiilor în parlament între partide, între 10 şi 20 decembrie.
Estimările destul de precise făcute de şeful statului vin în contextul în care PSD şi-a anunţat intenţia de a declanşa o adevărată „revoluţie roşie“ imediat după alegeri dacă va ieşi pe primul loc, iar Băsescu nu va desemna un premier social-democrat.
Odată cu semnalul de renunţare la războiul-fulger cu partidele pentru desemnarea viitorului prim-ministru, Băsescu a estimat că am putea avea un guvern „înainte de Sărbătorile de Iarnă“. Ca dată pentru startul negocierilor a avansat ziua de 6 decembrie, când, spune şeful statului, ar putea fi validate la BEC rezultatele alegerilor. După această dată, partidele vor fi chemate la consultări stabilind inclusiv ziua în care se va întruni parlamentul ales. „Nu mai devreme de 13 decembrie“ însă, a adăugat preşedintele.
Cum data chemării noilor aleşi este estimată a fi „15 decembrie, dacă aşa vor solicita partidele“, Băsescu a calculat că până pe 20, potrivit regulamentului celor două Camere, parlamentarii îşi validează mandatul, îşi împart funcţiile şi formează comisiile de audiere a viitorilor miniştri.
Premier, după 10 decembrie
Invocând „constrângerile constituţionale“ („primul-ministru tre