În 1808, la Mişcolţ, o localitate de pe teritoriul Ungariei de azi, se năştea Anastasie Şaguna. Uns cu numele de duhovnic Andrei, acest călugăr avea să devină apărătorul creştinătăţii românilor din Transilvania. La 200 de la naşterea marelui mitropolit, cărturar şi diplomat Andrei Şaguna, autorităţile s-au întrecut în organizarea de diferite activităţi. Omologul lui din zilele noastre, Înalt Prea Sfinţitul Laurenţiu Streza a vizitat ieri Prima Şcoală Românească, unde a fost prezentată o expoziţie dedicată marelui om de cultură.
3.600 de documente
semnate de Şaguna
Expoziţia „Andrei Şaguna şi Braşovul” cuprinde 3.600 de documente redactate de mitropolitul Ardealului. Cu ocazia deschiderii expoziţiei a fost lansat primul din cele trei volume ale lucrării „Mitropolitul Andrei Şaguna în documentele din Şcheii Braşovului”, scris de ÎPS Laurenţiu Streza împreună cu directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti.
„Eu nu am putut să cred că un om a putut să scrie în fiecare zi – dar chiar în fiecare zi – câte un document. Şi sunt zile în care emitea câte 20 de documente, toate despre Scheii Braşovului. E aproape incredibil”, a declarat preotul Vasile Oltean, directorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti.
Au venit cu uniforma şi chipiul de acum 40 de ani
Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” s-a serbat odată cu ziua ctitorului său. Manifestările au început cu o slujbă de pomenire urmată de un recital al fanfarei liceale. Printre oaspeţii de seamă prezenţi la eveniment se numără foşti şagunişti, deveniţi peste timp mari personalităţi locale sau naţionale. Printre ei academicienii Alexandru Surdu şi Mircea Păcuraru, neurochirurgul Alexandru Ciurea, preşedintele Consiliului Judeţean Aristotel Căncescu, preşedintele Comitetului de Părinţi de la Colegiul „A. Şaguna” - Mihai Pascu. Prof. acad. Alexandru Surdu, directorul Institutului de Fil