Unul dintre cele mai importante reactoare nucleare construite de Energie Atomique du Canada limitee (EACL) ar putea fi utilizat de alte ţări pentru a fabrica arme atomice, susţine o organizaţie de protecţie a mediului, într-un nou studiu dat publicităţii de Greenpeace şi preluat de presa canadiană.
Studiul avansează ideea că Guverne străine ar putea recurge la tehnologia utilizată de compania canadiană care construieşte reactorul Candu 6 pentru a produce plutoniu pentru a fabrica arme puternice. "O ţară care posedă reactoare Candu 6 ar avea posibilitatea de a deturna combustibilul din aceste reactoare pentru a produce plutoniu pentru arme nucleare”, se arată în acest studiu. Realizat acum peste 30 de ani, Candu 6 este asemănător unor reactoare cu apă uşoară, doar că utilizează apă grea şi poate fi alimentat cu uraniu natural neîmbogăţit.
Studiul Greenpeace va fi dat publicităţii într-un moment în care EACL încearcă să vândă reactoare Candu 6 în străinătate. Vânzarea ar putea fi parafată cu state precum România şi Argentina, iar Turcia şi Japonia sunt şi ele cumpărători posibili, consideră presa canadiană. EACL intenţionează de asemenea să pătrundă din nou pe piaţa indiană.
Grupul care a realizat studiul apreciază că doar trei-patru kilograme de plutoniu sunt necesare pentru a construi o bombă atomică. EACL a refuzat să comenteze studiul Greenpeace. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că reactoarele Candu 6 sunt certificate de cinci organisme regularizare din întreaga lume şi respectă normele de mediu cele mai stricte.
Un consultant în politici de enegie de la Ottawa a calificat studiul Greenpeace drept "aiurit”. Potrivit lui Steve Aplin, o ţară care ar vrea să fabrice arme nucleare ar putea utiliza cu uşurinţă un reactor cu apă uşoară pentru a-şi atinge scopurile. În plus, utilizarea unui reactor nucl