O lentilă artificială, creată în SUA, ajută pacienţii care au vederea înceţoşată să-şi recapete acuitatea vizuală şi să scape de ochelari. Sursa: Andrei Spirache
Un tratament revoluţionar în oftalmologie, inventat în America, poate ajuta pacienţii cu cataractă să-şi îmbunătăţească vederea. Este vorba despre o lentilă performantă, de numai şase milimetri, care înlocuieşte cristalinul afectat de boală.
Un pacient cu cataractă vede „în ceaţă“, imaginile clare i se par tulburi, culorile vii devin şterse, iar vederea în timpul nopţii este mult diminuată. Astfel de intervenţii chirurgicale se fac în special în clinicile private de oftalmologie din ţară. Preţul unei astfel de lentile este dublu faţă de un cristalin artificial obişnuit, ajungând până la 2.000 de lei.
Intervenţia chirurgicală durează 15 minute
Intervenţia prin care se implantează o astfel de lentilă durează aproximativ 15 minute. Procedura este simplă şi necesită doar un anestezic local: se introduce un instrument de mărimea unui vârf de creion, se rupe cristalinul opacifiat în bucăţi, apoi se extrage din ochi.
După îndepărtarea cataractei, o lentilă care înlocuieşte cristalinul afectat este introdusă, prin aceeaşi incizie mică, şi fixată în locul cristalinului natural. Pregătirile dinaintea operaţiei durează însă mai mult. „Se fac măsurători repetate şi investigaţii amănunţite“, precizează medicul oftalmolog Cătălina Păcurar, de la Centrul de Chirurgie Oftalmologică „Opticristal“, din Braşov.
Faţă de lentilele clasice, care se implantau la pacienţii operaţi de cataractă, cea nouă, numită Restore, oferă bolnavilor avantajul de a-şi îmbunătăţi vederea atât la distanţă, cât şi la apropiere. „Singurul inconvenient al implantării acestei lentile ar fi că pacienţii nu pot lucra timp îndelungat la calculator“, spune medicul Mircea Cristi