Comisia Europeană va iniţia o anchetă privind acordarea ajutoarelor de stat ilegale, dacă legea este aplicată fără avizul său. Sursa: Agerpres
Legea privind promovarea energiei din surse regenerabile, intrată recent în vigoare, ne poate aduce din nou controale din partea Comisiei Europene. Deşi actul normativ conţine măsuri de natura ajutorului de stat, după cum avertizează şi guvernul în punctul său de vedere prin care se opune proiectului, iniţiatorii lui nu au cerut avizul executivului comunitar. Conform tratatului de aderare la UE, statele membre trebuie să notifice Comisiei orice plan de acordare a ajutoarelor de stat şi nu îl pot implementa fără acordul acestui for.
Autorităţile române nici măcar nu au notificat Comisia Europeană despre această schemă de sprijin, după cum ne-au arătat reprezentanţii Directoratului General pentru Concurenţă din cadrul executivului european. „Am avut doar discuţii informale despre o schemă de certificate verzi pentru regenerabile pe care erau pe cale să o contureze“, au adăugat sursele citate. Astfel, reprezentanţii Comisiei ameninţă cu declanşarea unei investigaţii privind posibilitatea acordării unor ajutoare de stat ilegale.
Investitorii vor da înapoi
Astfel, România va fi obligată să modifice legislaţia, dacă se dovedeşte că a încălcat aquisul comunitar, iar producătorii de energie care au beneficiat de această schemă vor fi nevoiţi să returneze banii. Prin urmare, este anihilat însuşi scopul declarat al legii, acela de a atrage investiţii în zona energiei nepoluante.
EVZ a arătat, în ediţiile trecute, intenţia autorităţilor de resort de a aplica legea privind energia verde înainte de a primi avizul Comisiei Europene. Reprezentanţii Autorităţii de Reglementare în Energie (ANRE) spun că legea îi obligă să elaboreze un regulament de aplicare în 3 luni de la intrarea