Furnizorii de astfel de servicii spun că abia mai fac faţă solicitărilor şi că fondurile alocate de casele de asigurări de sănătate nu ajung. Sursa: NorthFoto
Pacienţii cu afecţiuni oncologice, cei paralizaţi şi imobilizaţi la pat, vârstnicii cu afecţiuni cronice ori cei care au nevoie de ajutor după o intervenţie chirurgicală au dreptul la îngrijire la domiciliu plătită prin asigurările publice. Numărul solicită rilor pentru asistenţa la domiciliu a crescut considerabil în ultimii ani, iar furnizorii spun că abia mai fac faţă cererilor, fondurile alocate fiind insuficiente.
Pacienţii primesc tratamente şi li se pot face analize
Pentru a beneficia de astfel de servicii, familiile trebuie să depună un dosar la casele judeţene de asigurări, care să conţină, printre altele, o recomandare de la medicul specialist care a făcut externarea.
„În termen de două zile, în Bucureşti, familiile primesc un răspuns privind aprobarea ori respingerea dosarului“, a precizat Adina Geană, preşedinte al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), în cadrul unei întâlniri între furnizorii de astfel de servicii, diverse fundaţii şi CASMB.
Pacienţii imobilizaţi la pat care apelează la furnizorii de îngrijiri la domiciliu au dreptul să primească tratamente (fie oral, fie prin injecţii ori perfuzii), să fie hrăniţi (chiar şi artificial, dacă este cazul), să li se monitorizeze pulsul, tensiunea arterială, temperatura, să li se cureţe plăgile, să li se schimbe pansamentele. În schimb, furnizorii nu sunt obligaţi să le asigure îngrijirea corporală, deoarece asistenţa la domiciliu prespune doar îngrijiri medicale, nu şi sociale.
Decontările pentru serviciile medicale sunt derizorii
Firmele care oferă îngrijiri la domiciliu spun că familiile solicită din ce în ce mai mult astfel de serv