Un Parlament cu legitimitate sporită, schimbarea modelului prezidenţial şi o societate sănătoasă din punct de vedere moral. Fostul preşedinte Emil Constantinescu a făcut pentru evz.ro o scurtă analiză a alegerilor din 30 noiembrie, dar şi a celor prezidenţiale de anul viitor.
1 /. Ce schimbări se prefigurează în viaţa politică românească după scrutinul parlamentar, care este cel mai potrivit candidat la funcţia de preşedinte şi ce planuri de viitor are Emil Constantinescu aflaţi din interviul de mai jos.
Pe cine va alege Băsescu premier?
La această întrebare nu răspund pentru că nu mi se pare cel mai important lucru în acest moment şi, pe de altă parte, pentru că este foarte greu să prezici acţiunile unei persoane care este lipsită, din păcate, de predicitibilitate. Lipsa de încredere în preşedintele Băsescu este vizibilă în acest moment al negocierilor şi, din păcate, este o lipsă de încredere care se extinde şi asupra instituţiei prezindenţiale. Sper, totuşi, că va depăşi acţiunile sale haotice de până acum şi va ţine cont de o majoritate parlamentară pe cale să se contureze pentru interesul public.
Dacă aţi fi fost preşedinte în actuala situaţie, cum aţi fi ales primul ministru? Ţinând cont de procente sau de mandate?
Procentele sunt o problemă încheiată. Ceea ce contează acum sunt mandatele. Asistăm la un moment foarte important în evoluţia democraţiei româneşti, prea aproape de noi ca să ne dăm seama care vor fi urmările. Şi anume, faptul că, după 19 ani, Parlamentul se conturează ca instituţia fundamentală a democraţiei în România. În ultimii patru ani, Preşedintele a încercat să slăbească prestigiul instituţiei prezindenţiale şi să-l sporească pe cel al preşedintelui. A utilizat, astfel, atacuri incorecte, jignitoare, numindu-I pe parlamentari listaci, considerându-i doar nişte nume fără importanţă pe o listă sau, mai