Violenţele urbane care au cuprins marile oraşe aduc guvernul de la Atena în pragul demisiei. Manifestaţii şi proteste, acte de violenţă şi vandalism, un guvern în pragul colapsului: după patru zile de revolte, nimeni nu ştie cum şi când va avea Grecia din nou parte de linişte. Mii de profesori, liceeni şi studenţi s-au strâns şi ieri în centrul Atenei şi la Salonic pentru a protesta faţă de moartea adolescentului Alexandros Grigoropoulos, provocată de un poliţist. Profesorii din sindicatul din învăţământul gimnazial (OLME) au desfăşurat în fruntea convoiului o banderolă mare cu textul “Asasinul, vinovatul este guvernul”.
În a patra zi de proteste, sute de manifestanţi au aruncat cu cocteiluri Molotov, pietre şi sticle în poliţiştii desfăşuraţi în faţa Parlamentului din Atena. În replică, forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor violenţi.
În acest timp, peste 2.000 de persoane, majoritatea tineri, au asistat într-o suburbie a Atenei la funeraliile tânărului în vârstă de 15 ani, a cărui moarte a declanşat revoltele din Grecia. Ceremonia a avut loc în linişte, aşa cum a cerut familia tânărului, însă sloganuri ostile adresate poliţiştilor se puteau auzi din partea câtorva grupuri aflate în jurul cimitirului, în Paleo Faliro.
Scene de război în capitală
Criticat dur de presa şi opoziţia de la Atena, premierul conservator Costas Karamanlis a insistat că se va face dreptate, că-i va pedepsi pe vinovaţi şi că îi va despăgubi pe cei care au suferit pagube materiale în urma manifestaţiilor - peste 100 de milioane de euro. Dar se pare că nu a fost suficient şi nimeni nu ştie când vor înceta protestele.
Opinia publică este scandalizată nu doar de asasinarea tânărului, ci şi pentru agresivitatea manifestaţiilor şi volumul pagubelor produse după patru zile de violenţe. În c