Gheorghe Cristea este unul dintre autorii unei invenţii care ar putea revoluţiona infrastructura în materie de energie a vântului. Eoliana medaliată cu aur la trei competiţii internaţionale este silenţioasă, porneşte la o viteză a vântului foarte redusă şi poate fi amplasată oriunde. Cu rotorul eolian inventat aţi obţinut medalia de aur oriunde aţi fost. Care sunt avantajele lui?
Invenţia se referă la un rotor eolian pentru vânt cu intensitate redusă, destinat a se folosi ca subansamblu principal la turbinele eoliene. „Rotorul eolian pentru vânt cu intensitate redusă” (REVIR) a câştigat medalia de aur în 2006, la Bucureşti şi la Bruxelles, iar anul acesta a obţinut tot aurul, cu felicitările juriului, la Salonul Internaţional al Invenţiilor de la Geneva.
Sunt mai multe motive pentru care acest tip de rotor a fost atât de apreciat. În primul rând, nu face deloc zgomot, ceea ce este foarte important, pentru că poluarea fonică reprezintă unul dintre marile dezavantaje ale sistemelor eoliene. Apoi, din încercările preliminare, am reuşit să constatăm că, la un diametru de trei metri, REVIR începe să se învârtească şi la o viteză a vântului de 0,5 metri pe secundă, o viteză extrem de redusă având în vedere că cele mai multe eoliene pleacă la o viteză a vântului de peste 2 metri pe secundă.
Prin urmare, aceasta poate fi folosită şi în Bucureşti, unde cele clasice nu prea ar face faţă. Apoi mai are un avantaj. Nu trebuie scoasă din vânt, pentru că iese singură. Cele mai multe eoliene trebuie scoase din vânt deoarece, în momentul în care acesta este foarte puternic, eoliana se supraturează şi se poate strica. Mai are şi un principiu tehnic de volant, ceea ce înseamnă că, la o anumită turaţie, REVIR nu simte variaţii de vânt, ci păstrează o turaţie relativ constantă. La eolienele clasice, acest lucru nu este posibil în momentul de fa