MĂ DUSEI SĂ TREC TAMISA. Plecat de 13 ani în Marea Britanie, românul Paul Popescu este responsabil cu siguranţa construcţiilor făcute pentru Jocurile Olimpice din 2012.
S-a lepădat de mult de „Las-o că merge şi-aşa“, ca să îmbrăţişeze vorba englezului: „To believe is to succeed“ („să crezi înseamnă să reuşeşti“ - n.r.). Asta l-a ajutat să ajungă din muncitor necalificat pe şantier, cum era în 1995, senior director pe probleme de sănătate şi securitate al Satului Olimpic din 2012 şi membru al consiliului de conducere al Institutului Regal de Sănătate şi Siguranţă la Locul de Muncă, în prezent. Ca să nu se încurce în funcţii, Paul Popescu îţi spune că e „in charge“ („responsabil“) cu tot ce se va întâmpla la Jocurile Olimpice de peste trei ani.
„La român, mititelu-i mititel“
Discriminarea românului, pe care o trâmbiţează ziarele şi o acuză muncitorii în Marea Britanie, nu l-a atins deloc pe olteanul plecat de la 19 ani de acasă.
„Imediat după terminarea liceului am plecat. Nu ştiam pe atunci engleză, dar aveam o dorinţă de a vedea străinătatea care m-a făcut să vreau să plec. Interviul la ambasadă l-am dat cu translator“, îşi aminteşte Paul. Chiar dacă primele luni în Londra au fost „de groază“, românul vorbitor de rusă, dar admirator al istoriei britanice, a reuşit să se adapteze noii societăţi.
„Era mai uşor să te integrezi atunci. Totuşi, am făcut multe sacrificii, şi profesional, şi moral, ca să mă adaptez unei alte culturi, tradiţii. Românul e altfel, mititelu-i mititel, weekendul e weekend, familia e familie. Englezii sunt mai reci, chiar şi când se distrează“, explică Paul diferenţele, într-o română cu accent britanic.
Dorul de Craiova
Profesional s-a format la şcolile britanice, aşa că nu-şi poate închipui ce ar fi însemnat să rămână în ţară. „Eu am primit o nouă educaţie