Transelectrica a inaugurat, ieri, singura linie electrică realizată în România în ultimii 20 de ani, care leagă vestul ţării de sistemul de transport al energiei din Ungaria.
Noul obiectiv, care va dubla capacitatea de comercializare de electricitate între cele două ţări, face parte din programul de cuplare a pieţelor de profil din România, Ungaria şi Austria.
„Scopul este scăderea preţului final al electricităţii“
„Miza principală a României în acest proiect este să exporte energie către pieţe unde preţul este mai bun şi cererea mare, care să creeze predictibilitate şi mai mare încredere în piaţă. Scopul este scăderea preţului final al electricităţii“, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.
El susţine în continuare că operatorul pieţei din România, OPCOM, este îndeptăţit să devină centrul tranzacţiilor la nivel regional, având în vedere experienţa superioară în faţa celorlalţi operatori de sistem.
România poate deveni exportator net de electricitate odată cu realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, respectiv 2016, şi cu punerea în funcţiune a mai multor termocentrale şi hidrocentrale de câteva mii de MW, aflate în prezent în stadiu de proiect.
Fonduri europene pentru interconectare
Noua linie de interconectare de 400 kV Ungaria, Nădab-Bekescsaba, care leagă, de asemenea, Arad şi Oradea, a necesitat o investiţie de 25 milioane euro. Circa 6 milioane euro au provenit din fonduri PHARE, 14 milioane euro reprezintă credite sindicalizate de la BERD şi Raiffeisen Bank, iar restul sunt fondurile proprii ale companiei.
Până în prezent, România şi Ungaria erau interconectate printr-un singur fir de acest gen. Din Ungaria, electricitatea merge mai departe spre Grecia şi fostele ţari iugoslave, unde cererea de energie este în creştere. „Strategi