Confruntaţi cu carnea de porc contaminată cu dioxină, ţăranii români nu-şi fac griji. Ei îşi taie porcii din bătătură conform tradiţiei, regulile europene fiind catalogate drept o glumă proastă şi ciudată. Sursa: Reuters
1 /.
Printre toate crizele şi disponibilizările care ne iau de cap în fiecare săptămână, ne-a mai zdruncinat o veste, pe cât de nesănătoasă, pe atât de îngrijorătoare: supermarketurile din România s-au umplut şi au comercializat, de trei luni încoace, carne de porc contaminată cu dioxină. Dacă anul trecut am fost atacaţi de pesta porcină, Crăciunul de anul acesta ne-a mai pregătit o „bombă“ a sănătăţii - dioxina.
Chiar dacă am importat şi am mâncat porci din Irlanda, autorităţile române au pornit controalele în toate judeţele pentru a ajunge pe urmele cărnii cu dioxină. Cele 130 de tone de carne s-au răspândit în 27 de judeţe şi în Capitală şi au fost transformate în preparate, pe care românul le-a consumat fără să ştie. Cuprinşi de goana după cumpărăturile de Sărbători, românii „au ras“ magazinele până ca Direcţiile Sanitar-Veterinare să retragă, din comerţ, carnea de porc.
Firmele româneşti care au procesat şi au vândut produse din carne de porc contaminată sunt Spar Potcoava şi Comagrimex, din judeţul Olt, Barbadis, din Buzău, şi Carnig, din judeţul Giurgiu. Astfel, înainte de a cumpăra verificaţi etichetele produselor, iar dacă acestora nu le scrie provenienţa pe ambalaj, întrebaţi comercianţii de unde s-a importat carnea. De asemenea, autorităţile avertizează că cele mai cumpărate produse au fost mezelurile şi carnea tocată.
Prezentă peste tot în urma arderilor, în aer, apă şi sol, dioxina trece, în cantităţi foarte mici, în toate procesele biologice. Din plante merge spre organismul animalelor, iar în corpul uman ajunge prin alimentele din carne, ouă sau lactate. Din cele 130 de tone de c