O mare parte a companiilor străine care aveau în vedere investiţii considerabile în România au amânat aceste planuri pe fondul deteriorării climatului economic, consideră Monica Bărbuleţiu, care a părăsit săptămâna trecută şefia Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS). Sursa: Reuters
„În contexul globalizării şi participării active la circuitul economic mondial, România nu poate rămâne neafectată de criza economică şi financiară internaţională. În prezent, resimţim o atitudine de expectativă a partenerilor străini“, a spus Bărbuleţiu, citată de agenţia de presă Mediafax.
Aceasta a precizat că ARIS a primit comunicări oficiale, în acest sens, din partea a trei companii care urmăreau să dezvolte proiecte în domeniul componentelor auto şi în industria prelucrătoare. Două dintre acestea au luat decizia de a investi în România, au achiziţionat deja terenul şi urmau să înceapă construcţia unităţilor, iar una dintre ele trebuia să anunţe în această perioadă dacă va investi pe piaţa locală. Printre companiile străine care au manifestat astfel de intenţii se numără gigantul austriac Voestalpine, care trebuia să aleagă, până la finele anului, amplasamentul unui nou combinat siderurgic în valoare de peste 5 miliarde euro, pentru care concura şi România.
Austriecii au amânat, însă, luarea unei decizii privind amplasamentul investiţiei, iniţial pentru 2009, apoi cu încă un an. De asemenea, uzina de motoare auto pe care PSA Peugeot Citroën voia să o construiască în estul Europei nu se mai află printre priorităţile grupului. Ţările analizate erau România, Polonia, Ucraina şi Turcia.
Soluţia: capitalul oriental
În condiţiile în care 60-70% dintre investitorii din România provin din Uniunea Europeană, grav lovită de criză, Bărbuleţiu consideră că autorităţile române trebuie să pună accent pe atragerea de invest