O pensionară din Bucureşti primeşte, de trei ani, jumătate din drepturile cuvenite. Autorităţile i-au ignorat petiţiile şi dau vina pe calculator. Sursa: Arhiva EVZ
Doamna Reghina V. a muncit 34 de ani, 10 luni şi 26 de zile până în 1998, când a ieşit la pensie. Avea atunci 57 de ani, vârsta potrivită. Pensia pe care o primeşte acum ar fi trebuit să fie însă recalculată de mai multe ori. Femeia a mai muncit şi după ieşirea la pensie, mai bine de un an, după cum o arată cartea de muncă şi o adeverinţă primită de la Casa de Pensii sector 1.
A făcut cerere, în 2004, ca să-i fie recalculate veniturile. N-a primit niciun răspuns. A mai făcut o sesizare privind faptul că pe talonul său de pensie CNP-ul e greşit. Mai mult, pe cuponul de pensie veniturile încasate sunt la jumătate faţă de cele care ar rezulta dintr-o înmulţire simplă: valoarea punctului de pensie cu punctajul realizat, ambele trecute pe talon.
Daniel Vasilescu, şeful Casei Locale de Pensii sector 1, atribuie tărăşenia unei „erori informatice“ şi promite că vor fi reparate toate greşelile. În această lună, asigură el, doamna Reghina V. îşi va primi pensia recalculată corect, plus diferenţele în valoare de 6.335 de lei, chiar înainte de Crăciun.
Răspunsuri, după patru ani
Responsabilii de la Casa de Pensii susţin că ar fi trimis pe 27 noiembrie 2008 două decizii pe adresa petentei, însă acestea n-au ajuns încă în cutia ei poştală. Nu e vorba însă de răspunsuri la petiţii, ci de aprobarea cererii de recalculare a pensiei, făcută în 2004.
Vasilescu explică tăcerea cu care-i tratează Casa de pensii pe „abonaţi“ prin faptul că instituţia are numai 15 oameni la 100.000 de dosare, adică un angajat la 6.666 de dosare. Nu se ştie dacă Necuratul are vreun amestec în asta, dar e sigur că, la cât timp le ia caselor de pensie să le răspundă pen