EXCLUSIV EVZ. Lipsa avizului pentru prevenirea şi stingerea incendiilor împiedică proprietarii unor spaţii de cazare să intre în legalitate. Fără documentaţia completă, acestea nu obţin clasificarea. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Mai multe hoteluri mari din Capitală, de patru şi chiar cinci stele, funcţionează fără autorizaţie din partea Ministerului Turismului. Cele mai multe dintre acestea „se împiedică“ de avizul pentru prevenirea şi stingerea incendiilor (PSI), acordat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Legea permite funcţionarea fără autorizaţie, pe încredere, adică în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, dar numai timp de două luni, după ce proprietarii au depus dosarul de clasificare şi aşteaptă ca acesta să fie analizat. Ceea ce înseamnă că proprietarul îşi asumă personal eventualele incidente din cadrul complexului. După acest interval, hotelurile funcţionează „la negru“, şi proprietarii pot fi amendaţi. Reprezentanţii spaţiilor de cazare tărăgănează însă trimiterea dosarului la minister şi reglementarea lipsurilor, astfel că termenele se tot amână.
Un exemplu este Radisson Sas, cel mai mare spaţiu de cazare de cinci stele, ce se află în clădirea fostului Hotel Bucureşti. Proprietarii acestuia au răgaz până la finele lunii pentru a-şi completa dosarul, din care lipseşte PSI-ul.
„Data obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu depinde de termenul la care se vor remedia neregulile specificate“, se arată într-un document remis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pe 5 decembrie 2008. Hotelul a fost deschis, oficial, pe 18 septembrie, dar primii turişti i-au trecut pragul la finele lunii mai. În legislaţie este prevăzut că operatorul economic e obligat să solicite clasificarea spaţiilor de cazare cu minimum 60 de zile înainte de darea lor în folosinţă. „Este un complex foarte m