Autorităţile române au evaluat 102 locuri pentru realizarea unei noi centrale nucleare, din care vor fi alese, până în februarie, cele mai bune cinci amplasamente, a declarat, pentru EVZ, Alexandru Săndulescu, directorul Direcţiei de Politici Energetice din Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).
„Mai departe, va trebui luată o hotărâre privind modul de finanţare a acestui proiect, iar decizia finală privind alegerea unui amplasament va aparţine investitorilor, aşa e cel mai corect“, a subliniat Săndulescu.
Potrivit acestuia, statul român poate fi principalul investitor şi pentru această nouă centrală nucleară. „Sper ca o decizie politică în acest sens să fie luată anul viitor, pentru că perioada de pregătire a unei astfel de construcţii durează foarte mult, însă depinde şi de criza economică. Investiţia va începe când vom trece de criză, dar ne aşteptăm ca şi în 2009 să apară investitori interesaţi“, a adăugat oficialul MEF.
Amplasamentul optim: marile râuri
Şeful Agenţiei Nucleare, Valică Gorea, consideră că un amplasament optim depinde de gradul de risc la cutremure, dar şi de accesul cu utilaje foarte mari. „Astfel de construcţii sunt realizate, de regulă, la malul mării sau pe râuri foarte mari, pentru ca barjele care transportă turbinele, vasul reactor sau generatoarele, care sunt echipamente foarte mari, să poată fi aduse în aval“, ne-a spus Gorea.
Potrivit acestuia, studiile realizate pentru prima centrală nucleară, includeau, pe lângă Cernavodă, zona Victoria (pe râul Olt) sau bazinul Mureşului, locuri analizate şi în prezent.
Au mai fost evaluate văile Someşului şi Bistriţei, dar şi bazinul Dunării, în amonte de Cernavodă. Studiile sunt realizate de Citon Bucureşti şi au costat circa 100.000 de dolari. Noua centrală nucleară va avea până la 3.000 MW, spun oficialii.