Generalii americani se tem că Forţele coaliţiei antrenează insurgenţi al-Qaida infiltraţi printre tinerii soldaţi afgani care învaţă acum tainele militare.
1 /.
Inventată în mai 2002 de Ministerul Apărării de la Kabul şi de forţele de coaliţie, Armata Naţională Afgană este alcătuită din două părţi: una vizibilă, zgomotoasă şi impresionantă prin ciudăţeniile caracteristice unei lumi străine, dar şi una nevăzută, poate chiar mai spectaculoasă atunci când începi să-i ghiceşti secretele.
Părţile pe care ANA (aşa cum preferă să-i spună oficialii NATO) i le oferă necondiţionat privitorului sunt în primul rând statisticile: 69.000 de soldaţi deja înrolaţi după ce au trecut de cele zece săptămâni de antrenament, 11.000 în curs de pregătire, 134.000 numărul final de militari pe care ISAF doreşte să-i lase în locul militarilor NATO pentru a se îngriji de securitatea uneia dintre cele mai nesigure ţări din lume. Trei miliarde de dolari au fost investiţi până acum de Coaliţie în acest proiect.
Pietre în loc de grenade
La o examinare de aproape, armata afgană începe să-şi dezvăluie primele puncte vulnerabile. Salariul celor mai mulţi soldaţi nu depăşeşte 200 de dolari, iar un general câştigă 500 de dolari pe lună. Nu există nicio metodă sigură de a verifica trecutul recruţilor şi posibilitatea ca o parte dintre ei să fie de fapt agenţi al-Qaida infiltraţi pentru a „fura“ secretele inamicului. Mai mult de 80% dintre soldaţi sunt analfabeţi, echipamentul lor e un fel de uniformă „de căpătat“ primită de la americani şi olandezi.
Armamentul de care dispun în acest moment este şi el adunat de pe unde s-a putut: puşti kalaşnikov a căror cătare a văzut multe războaie, elicoptere ruseşti la vederea cărora militarii NATO coborâţi din Black Hawk nu pot decât să zâmbească şi chiar pietre folosite pe post de grenade „oarbe“ de