Femeile Afganistanului şi-au câştigat, odată cu războiul, libertatea de a nu-şi mai acoperi faţa şi de a vota - lucruri de neconceput la talibani. Burkha, imensul voal (de obicei, albastru) care acoperă corpul din creştet până în tălpi, a devenit simbolul oprimării femeilor sub regimul taliban. Astăzi însă, tot mai puţine afgane îl poartă. Sursa: Reuters
1 /.
Femeile Afganistanului devin din ce în ce mai conştiente de drepturile pe care le-au primit după eliberarea de sub talibani. Astfel, câteva sute de mii merg la şcoală, iar aproape jumătate dintre alegătorii înregistraţi pentru scrutinul de anul viitor sunt femei.
Bucata de pânză defineşte statutul
În Afganistan i se spune „chadri“, dar toată lumea a ajuns s-o cunoască drept „burkha“ - denumirea sa generică din lumea musulmană. Nu apare nicăieri în Coran, dar a devenit simbolul oprimării femeilor în radicalismul islamic. Legenda spune că a fost inventată de unul dintre conducătorii străvechi afgani, care dorea să-şi protejeze soţiile de privirile indiscrete.
În timpul regimului taliban, a devenit uniformă obligatorie, dar astăzi o mai vezi doar din loc în loc pe străzile Kabulului, iar femeile au început să renunţe la ea chiar şi în sate. Chiar dacă fizic începe să dispară, imensul voal care acoperă din creştet până în tălpi are încă un impact puternic asupra tuturor categoriilor de femei care se găsesc astăzi în Afganistan.
Bucata de pânză, de obicei albastră, le defineşte statutul şi relaţia cu lumea din care fac parte: pentru cele care o poartă înseamnă resemnare, pentru cele care au scăpat de ea este simbolul vieţii pe care au reuşit să şi-o întoarcă la 180 de grade, iar pentru femeilesoldat venite din ţări străine de astfel de restricţii, burkha se traduce prin „spaimă“.
Voalul albastru, învins de ştampila de vot