Mergeţi la doctor dacă nu mai puteţi strânge pumnul sau vă dor degetele de la mâini şi de la picioare, pentru că aţi putea avea artrită. Sursa: NorthFoto
Medicii reumatologi atrag atenţia asupra durerilor articulare apărute din senin, pe care, de obicei, pacienţii le tratează cu indiferenţă. Specialiştii spun că acestea pot „prevesti“ instalarea unei boli grave, cum este artrita reumatoidă, o afecţiune ale cărei cauze nu se cunosc, dar care poate ţintui la pat. Din cauza acestei boli, unii pacienţi au dureri atât de severe încât nu se mai pot spăla pe dinţi, nu se mai pot îmbrăca, nu mai pot merge la cumpărături ori la serviciu.
Pacienţii apelează cu întârziere la medici
Ovidiu Constantinescu, un pacient înscris în Liga Pacienţilor cu Artrită Reumatoidă, spune cum şi-a diagnosticat această boală în urmă cu câţiva ani, când trăia în Marea Britanie: „Mergeam pe bicicletă şi a început să mă doară îngrozitor degetul mare de la unul dintre picioare. Am crezut că este din cauza pantofului, dar peste câteva luni durerea s-a repetat şi am simţit aceeaşi senzaţie în umărul stâng. Când nu am mai putut suporta chinul, am apelat la doctor, dar cu un an întârziere“.
Medicii avertizează că pacienţii care suferă de această boală ajung târziu la tratament, deoarece tind să-şi găsească tot felul de scuze pentru dureri.
„Dacă prindem boala la început, îi putem stopa evoluţia. Pentru orice durere articulară, oricât de mică, este important să vă adresaţi medicului“, recomandă reumatologul Cătălin Codreanu, director la Centrul de Reumatologie „Ion Stoia“, din Bucureşti.
Dureri intense dimineaţa, care ţin şi o săptămână
Durerile articulare, specifice artritei, apar în special dimineaţa, când organismul e odihnit, sunt intense şi pot dura de la două-trei zile până la o săptămână.
Sfatul