Să fie un obiect simbolic, unul util ori foarte scump sau bani în locul lor? Sursa: Codrin Prisecaru
Tradiţia cadourilor de Sărbători este bine implementată în mentalitatea românilor, susţin sociologii. În funcţie de buget, se optează atât pentru cadouri simbolice, cât şi pentru unele extrem de costisitoare. Când alegeţi cadoul gândiţi-vă la ceea ce şi-ar dori persoana căreia urmează să i-l oferiţi, nu la ce v-ar plăcea dumneavoastră. Foarte important însă este să vă „condimentaţi“ darul cu multă afecţiune faţă de cei dragi.
Românii nu ştiu să ofere şi să primească
Sociologii susţin că sunt din ce în ce mai puţini români care ştiu să ofere cadouri. Şi mai mulţi sunt cei care nu ştiu să primească fără a simţi jenă ori amărăciune. Ideea de a alege cadoul după propriile gusturi e total eronată. „Nevoile celuilalt sunt foarte diferite de nevoile tale. Trebuie să faci cadou unei persoane pornind de la premisa că vede viaţa diferit de tine“, afirmă sociologul Matei Georgescu.
El mai spune că darul nu trebuie să se bazeze pe un criteriu material, ci pe dragoste. „Deşi am o situaţie financiară foarte bună, nu am trăit niciodată emoţia primirii unui cadou. Atât părinţii, cât şi bunicii îmi dau o sumă de bani să-mi cumpăr ce-mi place mie. Asta mă întristează foarte tare. Pentru că eu îmi pot cumpăra oricând ceea ce doresc, aş vrea să primesc de la părinţi doar o ciocolată. Să văd că au alocat câteva minute pentru mine“, spune cu amărăciune Alin Dumitru, un tânăr de 18 de ani din Cluj-Napoca.
Sociologul Matei Georgescu consideră că darul de Crăciun ar trebui să arate „capacitatea noastră de a iubi veritabil şi de a-l înţelege pe celălalt“. El afirmă că dacă intraţi într-un magazin şi aveţi în minte că doar vreţi să-i arătaţi persoanei dragi că ţineţi la ea, nu aveţi cum să daţi greş. „Însă, dacă sunteţi convinşi c