Leul se depreciază şi se apropie de un curs de 4 lei/euro; cu toate acestea, analiştii cred că rata de referinţă nu va depăşi pragul decât după Anul Nou.
Moneda naţională s-a depreciat ieri până la nivelul minim al ultimilor patru ani, în conformitate cu rata de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR), un euro ajungând la 3,9530 lei. Cu toate că se apropie foarte mult de cotaţia de 4 lei/euro, analiştii financiari cred că acesta nu va depăşi pragul psihologic până la Crăciun. „Poate că nu până la Crăciun, este un prag psihologic care cred că va fi depăşit în luna ianuarie. Motivul principal este deteriorarea situaţiei macroeconomice, în special necesarul de finanţare foarte mare pe termen scurt pe care îl lasă vechiul guvern, şi criza internaţională de lichidităţi care face valutele principale să fie mai scumpe“, ne-a declarat Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată.
Potrivit analistului, BNR va fi preocupată de stimularea reluării creditării, ceea ce va însemna din ianuarie reducerea dobânzilor, adică mai puţine stimulente pentru nerezidenţi să îşi ţină banii în lei. Cursul calculat ieri reprezintă nivelul maxim atins în ultimii patru ani. La 31 decembrie 2004 euro a ajuns la o cotaţie de 3,9663 lei.
Cursul a ajuns la nivelul din 2004
„La sfârşitul lui 2003 şi pe parcursul întregului an 2004, leul a atins şi pragul de 4,2 (pe piaţa interbancară - n.r.) în condiţiile în care ieşeau mai degrabă mai multe devize din România decât intrau. Devalorizarea leului este cauzată de faptul că iese mai multă valută din ţară decât intră. Valuta intră datorită remiterilor românilor care lucrează în străinătate şi datorită exporturilor. Dar iese odată cu importurile şi retragerile de capital“, ne-a explicat Vlad Ardeleanu, CEO IpoteciDirect.
Totodată, acesta crede că, în momentul de fa