Un profesor de biologie din Braşov este suspectat că ar fi transmis TBC celor aproximativ 300 de elevi care studiază la Liceul „Nicolae Titulescu“. Sursa: Ovidiu Eftimie
Cezar Malcoci a fost diagnosticat cu tuberculoză în septembrie, dar a ţinut ascuns acest lucru faţă de colegi şi elevi.
Zilele acestea, elevii din clasele care l-au avut la cursuri pe profesorul de biologie vor face radiografii pulmonare şi analize medicale. Netratată, boala poate fi fatală în decurs de 5 ani în mai mult de jumătate din cazuri. Tuberculoza este întâlnită în România mai frecvent decât în alte ţări ale Uniunii Europene.
Boală ţinută secret
„Ştiam că a fost la spital pentru analize şi tratament, nu cunoşteam care este boala de care suferă. Nici un cadru medical nu i-a cerut însă profesorului Cezar Malcoci să nu mai predea până când analizele nu vor lămuri cazul, iar eu nu aveam nicio calitate să-i impun profesorului în cauză să nu mai vină la şcoală“, a precizat Constantin Horneţ, directorul liceului braşovean. „Directorul liceului ne-a trimis la control, că a aflat că profu’ de biologie avea TBC“, au povestit elevii.
Informaţia a rămas un secret şi pentru reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Braşov sau cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Braşov. „Prima analiză a ieşit negativă, dar cea de-a doua a fost pozitivă, iar astfel este vorba despre tuberculoză. Am demarat o anchetă şi urmează să stabilim vinovaţii, de ce nu s-a ştiut şi de ce nu s-au luat măsuri“, a declarat directorul ASP Braşov, Alexandru Bălescu.
„Dacă nu era ceva în regulă, în condiţiile în care analizele durează în aceste cazuri, profesorul trebuia, până la clarificarea situaţiei, să rămână acasă, în concediu medical“, a declarat inspectorul general al ISJ Braşov, Carmen Tănăsescu. Instituţia a deschis o anchetă în acest