Primul transplant aproape total de faţă din SUA, şi al patrulea din lume, a avut loc cu succes, anunţă reprezentanţii Clinicii din Cleveland, unde s-a făcut intervenţia. O echipă de Primul transplant aproape total de faţă din SUA, şi al patrulea din lume, a avut loc cu succes, anunţă reprezentanţii Clinicii din Cleveland, unde s-a făcut intervenţia.
O echipă de medici chirurgi condusă de Maria Siemionow a înlocuit aproape 80 la sută din faţa desfigurată a unei paciente. Medicii au folosit piele de la un donator decedat. Identitatea pacientei nu a fost deocamdată făcută publică.
Organismul poate respinge ţesuturile noi
Operaţia a fost realizată acum două săptămâni, iar principala posibilă complicaţie a operaţiei ar fi respingerea ţesuturilor noi. De aceea, după această procedură, toţi pacienţii trebuie să urmeze un tratament pentru tot restul vieţii, pentru a împiedica sistemul imunitar să respingă noile ţesuturi.
Unii specialişti atrag atenţia că este posibil ca, în cazul pacienţilor care au un astfel transplant, să existe şi repercusiuni psihologice, cum ar fi remuşcările, dezamăgirea şi sentimentul de vină faţă de donator.
Primul transplant de faţă din lume a fost realizat acum trei ani, în Franţa. Pacienta, Isabelle Dinoire, fusese desfigurată de câinele ei. În prezent, franţuzoaica se declară mulţumită de rezultatele operaţiei la care a fost supusă. Alte două operaţii au mai fost realizate între acest timp. Este vorba despre un fermier chinez, atacat de un urs, şi de un european cu o boală genetică.