O vorbă românească spune: „Crăciunul sătulu’, Paştele fudulu’“. Se pare că această filosofie populară se aplică şi în privinţa celorlalte popoare europene. Sursa: NorthFoto
Sărbătoarea Crăciunului adună familia în jurul mesei pline cu bunătăţi, punând laolaltă preparate care mai de care mai apetisante şi mai bogate din punct de vedere caloric, stropite din plin cu licori bahice. Dacă la noi porcul este „materia primă“ din care se prepară majoritatea felurilor de pe masa tradiţională de Crăciun, pentru greci, spanioli, englezi sau belgieni curcanul şi gâsca stau la loc de cinste.
Melomakaroni, prăjituri înecate în miere
GRECIA.Obiceiurile culinare ale grecilor în privinţa mesei de Crăciun se apropie mai mult de cele ale occidentalilor. Astfel, aceştia celebrează naşterea Domnului în jurul unei mese al cărei preparat de bază este curcanul umplut cu carne tocată, castane şi nuci, de lângă care nu lipsesc bine-cunoscutele salate mediteraneene şi brânza feta. Toate aceste bunătăţi sunt „udate“ cu vin roşu grecesc. În unele zone ale Greciei, în special la sate, se prepară plăcinte cu brânză, spanac sau carne de pui, servite ca garnitură pe lângă preparatul principal. Însă cel mai aşteptat moment al mesei de Crăciun este cel al degustării dulciurilor.
De fapt, prepararea şi degustarea acestora începe cu câteva zile bune înaintea Sărbătorilor. Melomakaroni sunt prăjiturile-vedetă pentru masa tradiţională. Acestea sunt „înecate“ în sirop de miere şi au forma unor gogoşi mai mici. Copiii sunt actorii principali implicaţi în procesul de „fabricare“ a Melomakaroni, iar reuşita acestora are o importanţă majoră, deoarece se spune că Moş Crăciun, înainte de a lăsa darurile, gustă mai întâi din prăjiturele şi bea un pahar cu lapte. Un alt preparat servit de greci la desert se numeşte „linguri dulci“, deoarece acestea pot fi consumat