Un mic implant electronic care să stimuleze centrii plăcerii din creier: iată promisiunea pe care o fac oamenii de ştiinţă. Tehnologia va fi posibilă peste câţiva ani, iar cipul va fi implantat în zona cortexului orbito-frontal (în spatele ochilor), regiune unde se află centrii plăcerii ce derivă din mâncat şi activităţi sexuale. Oricât ar părea de ciudat, există oameni care nu simt plăcere din aceste activităţi – ei suferă de o disfuncţie numit anhedonie.
Regiunea cortexului implicată în acest proces poate fi însă stimulată, în aşa fel încât plăcerea să devină la fel de intensă ca aceea a unui gurmand care devorează o mâncare delicioasă, este de părere profesorul de psihiatrie Morten Kringelbach, de la Universitatea Oxford. Există deja dovezi clare că un astfel de implant electronic va funcţiona fără greş. În urmă cu câţiva ani, un cercetător a implantat un dispozitiv de acest tip în creierul unei paciente ce nu avea apetit sexual. „Dispozitivul a transformat-o într-o femeie extrem de activă din punct de vedere fizic, dar, pentru că nu se putea obişnui cu această schimbare bruscă, cipul i-a fost îndepărtat”, a declarat şi Tipu Aziz, profesor de neurochirurgie britanic, citat de The Times.
Cea mai mare problemă rămâne însă pentru moment modul în care se implantează dispozitivul, prin chirugie, o modalitate considerată prea invazivă şi drastică. Însă, până cel mult în 2015, ştiinţa va dezvolta metode mai simple şi mai sigure şi fiecare pacient va putea să oprească sau să pornească dispozitivul doar atunci când doreşte, cu ajutorul unei telecomenzi.
Deja, tehnicile de stimulare a creierului au făcut progrese remarcabile – în SUA, nu mai este nimic neobişnuit ca un bolnav de Parkinson să fie tratat cu mici şocuri electrice transmise spre creier prin intermediul unor electrozi. (E.F.)
Un mic implant electronic care să stimuleze centrii plăcerii d