Proiectul de lege care clarifică prezenţa trupelor străine în Irak i-a pus în încurcătură pe aleşii de la Bagdad. Deputaţii irakieni aşteptau ieri explicaţii de la conducerea Parlamentului Proiectul de lege care clarifică prezenţa trupelor străine în Irak i-a pus în încurcătură pe aleşii de la Bagdad. Deputaţii irakieni aşteptau ieri explicaţii de la conducerea Parlamentului cu privire la votul de sâmbătă, când unii reprezentanţi au crezut că spun “nu” textului care prevede retragerea trupelor străine, cu excepţia celor americane, până în iulie 2009.
Alţii afirmau însă că votul a vizat invalidarea şedinţei precedente parlamentare de miercuri, când preşedintele Parlamentului irakian şi-a prezentat demisia, după care a revenit asupra deciziei.
Parlamentul, din nou la vot
În acest context, doi deputaţi irakieni au anunţat că Parlamentul irakian urmează să voteze azi pentru a mandata Guvernul să semneze acorduri ce vor permite trupelor străine să rămână în Irak după expirarea mandatului acordat de ONU, la 31 decembrie. Americanii au semnat deja un acord bilateral cu Bagdadul, pentru a rămâne în Irak până la sfârşitul lui 2011. Restul coaliţiei este dominat de trupe britanice - 4.100 de soldaţi.
România, care are în prezent 498 de militari în Irak, Salvador, Estonia şi Australia sunt celelalte ţări care mai fac parte din această forţă.
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, declara, la sfârşitul lunii trecute, că România a primit o invitaţie preliminară de a rămâne în Irak, dar aşteaptă o solicitare fermă în care să se menţioneze sarcinile ce ar urma să le revină militarilor români.