Deşi AVAS îşi propusese să vândă 283 de societăţi de stat în 2008, nici una dintre ele nu a trecut în proprietate privată. Sursa: Mediafax Foto
Reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului anunţau, la începutul acestui an, că au în plan vânzarea a 283 de societăţi, respectiv toate companiile şi institutele aflate în portofoliul său, mai puţin cele care vor intra în componenţa companiei energetice naţionale. Însă finalul anului a prins instituţia într-un eşec total, cu un palmares remarcabil de a nu realiza nici măcar o singură privatizare pe tot parcursul anului. Mai mult, anul 2008 este primul după 1990 când nicio societate de stat nu a trecut în proprietate privată.
Singurele evenimente festive care au implicat AVAS în calitate de vânzător au reprezentat semnarea a trei contracte pentru două societăţi şi un institut de cercetare, pentru care cumpă- rătorul fusese deja selectat încă din 2007. Astfel, SPID Târgu- Mureş a fost preluat de Auto Tudor TS, Unita Turism Holding a intrat în posesia Olimp Estival 2002, iar institutul de cercetare Master a fost cumpărat de salariaţi şi de SC Rădăcini SRL.
Eşecuri în serie
Un alt eveniment pentru activitatea AVAS de anul acesta a fost semnarea contractului de asociere între Şantierul Militar Naval Mangalia şi firma Lurssen Lar Investment din Germania. La începutul verii a fost finalizată preluarea pachetului majoritar al filialei de furnizare şi distribuţie a electricităţii Electrica Muntenia Sud de către italienii de la Enel, după ce câştigătorul fusese selectat în 2006, iar contractul de privatizare, parafat în 2007. La un pas de a fi campioanele privatizărilor de anul acesta au fost Iprochim Bucureşti, IAR Ghimbav şi Avioane Craiova, pentru care reprezentanţii AVAS au fost aproape de selectarea câştigătorilor.
Procesele au eşuat însă din