Consiliul de Securitate al ONU a aprobat astăzi o rezoluţie menită să acţioneze ca o barieră în calea guvernelor şi companiilor străine ce revendică stingerea datoriilor istorice ale Irakului.
Ministrul de externe Hoshyar Zebari a dat asigurări că revendicările ţărilor ce au de recuperat datorii de la Irak vor fi rezolvate, însă momentan ţara are nevoie de protecţie, în condiţiile în care economia sa este încă una fragilă, iar stabilitatea politică doar un obiectiv pe hârtie.
Depozitele valutare ale Irakului vor fi protejate sub prevederile rezoluţiei ONU de orice acţiuni legislative înaintate de guverne sau corporaţii străine aflate în căutarea recuperării datoriilor acumulate de Irak sub conducerea lui Saddam Hussein. Practic, ONU garantează securitatea rezervelor monetare irakiene pentru tot anul 2009.
Ceauşescu - Hussein, o prietenie de miliarde
În context, România este una dintre ţările ce are încă diferende financiare nerezolvate cu Irakul, creanţe venite de filiera prieteniei dintre Nicolae Ceauşescu şi Saddam Hussein şi cifrate undeva la peste două miliarde de dolari.
De altfel, România a semnat, în august 2005, un acord interguvernamental cu Irakul pentru plata datoriei ţării arabe, aproape un miliard de dolari urmând a fi achitaţi, într-o perioadă de 23 de ani. Sub prevederile acordului, banii trebuie livraţi în câte două tranşe anuale, până în 2028.
În urmă cu mai puţin de două săptămâni, se anunţa că 25 de companii româneşti care au derulat relaţii comerciale cu Irakul în anii ’80, vor primi din partea statului român o sumă totală de 112 milioane de dolari pentru serviciile neplătite de arabi, banii urmând a fi achitaţi, eşalonat, în următoarele două decenii. Problema datoriilor irakiene către România rămâne încă în ceaţă.