Cărăşenii se adună în această seară în jurul bradului, după ce gospodinele au pregătit de Crăciun multe bunătăţi
Cozonaci, sarmale, cârnaţi şi preparate din porc, toate drese cu un vin după gust, fac din masa de Crăciun o artă culinară.
Gospodinele au început de ieri să se pregătească pentru una dintre cele mai importante mese ale anului. De-a lungul vremii în Banatul Montan tradiţia s-a îmbinat cu elemente moderne şi împrumutate de la etniile care s-au stabilit aici. Salata de boeuf provine de la nemţi fiind preluată cu succes de gospodinele din Reşiţa. Cele mai multe au pregătit-o ieri pentru că este un aperitiv care presupune timp lung de preparare şi se păstrează proaspătă, la rece, multe zile. La fel şi cozonacii. Elena Cocoşilă, o bunică pricepută, în vârstă de 62 de ani, din Reşiţa şi-a pregătit cele mai complicate reţete culinare din timp.
„Ieri am făcut salată de boeuf şi am frământat aluatul pentru cozonaci şi încă de dimineaţă am pus sarmalele la fiert. Acestea pot fi păstrate uşor până în prima zi de Crăciun“, ne-a spus Elena. Astăzi este rândul felurilor principale ale mesei din Banat. Ciorba de porc, „purceluşii“, umplutul şi dospitul cozonacilor, este munca unei gospodine în ziua de ajun. „Ca totul să fie proaspăt pentru familia mea astăzi pregătesc felurile principale“, spunea bunica Elena. Reţetele folosite de ea sunt dintre cele mai simple, dar şi proprii. Din zorii zilei de ajun carnea, cârnaţii şi „purceluşii“ sunt pregătiţi pentru cuptor. Durează până se fac, pentru că friptura se face la foc mic, ca să fie mai fragedă. „Purceluşii“ sunt preferaţi de întreaga familie. Este o reţetă proprie cu care bucătăreasa reşiţeancă îşi răsfaţă familia în fiecare an. „Sunt simplu de făcut. Muşchiul de porc este bătut ca sniţelul, umplut cu carne, legat cu aţă şi băgat la cuptor“, ne-a explicat femeia. Pentru că nu le poate face singur