După raidurile aeriene, Israelul se pregăteşte şi de incursiune terestră
Consiliul de Securitate al ONU cere, fără prea multă convingere, încetarea tuturor operaţiunilor
„Sâmbăta neagră”: aşa a fost botezată ziua în care peste 270 de palestinieni au murit şi alţi 700 au fost răniţi în urma celor mai ample atacuri aeriene lansate de armata israeliană în Fâşia Gaza. Raidurile aeriene de sâmbătă au venit în replică la nenumăratele atacuri cu rachete Qassam lansate de militanţii palestinieni către teritoriul israelian. De câteva săptămâni, Israelul a cerut în mod repetat oprirea acestor atacuri, solicitări ignorate de organizaţia Hamas.
Rachetele lansate de avioanele israeliene erau menite să distrugă ţinte ale fundamentaliştilor militanţi Hamas, ce au reuşit să obţină, în urmă cu 18 luni, controlul asupra Fâşiei Gaza, relatează The Times. Una dintre ţintele bombardate a fost şi biroul premierului palestinian Ismail Haniyeh, care nu se afla în clădire în momentul atacului. Conducerea Hamas din Gaza s-a ascuns în subteran, la scurt timp după declanşarea ofensivei.
Deşi au lovit câteva sute din aceste obiective, (baze de lansare a atacurilor, depozite de armament) rachetele au luat şi viaţa multor copii care se întorceau de la şcoală şi a unor poliţişti care depuneau jurământul şi chiar a şefului poliţiei din Gaza. O altă rachetă a distrus postul de poliţie din Rafah, controlat tot de Hamas, iar altele au atins o moschee şi un post de televiziune al organizaţiei - Al Aqsa TV.
Atac de o forţă fără precedent
Modalitatea în care a decurs raidul aerian israelian este fără precedent: zeci de avioane de luptă au venit dinspre mare şi au lansat o ploaie de rachete asupra a sute de obiective: posturi de poliţie, centre de comandă Hamas, baze de antrenament şi depozite ilegale de arme. A urmat apoi un al doilea val de atacuri aeriene: 20 de