După ce speculaţiile au aruncat în aer cotaţiile petroliere, în prima parte a acestui an, la un nivelrecord de peste 147 dolari pe baril, criza economică din sezonul toamnă-iarnă a reuşit să coboare puternic aurul negru spre nivelurile de acum patru ani şi jumătate, respectiv 36 dolari barilul. Sursa: Reuters
În aceste condiţii, membrii OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol - n.r.) se luptă cu lipsa cererii de pe piaţă şi, după cea mai drastică decizie de reducere a producţiei luată vreodată, imploră divinitatea ca măsura să aibă cât mai repede efectul dorit.
„Căutăm să stabilizăm preţurile şi să prevenim căderea în viitor a acestora. Cred că vom reuşi acest lucru în ianuarie-februarie, cu ajutorul lui Dumnezeu“, a declarat preşedintele forului, Chakib Khelil, citat de Reuters. Oficialul a refuzat, însă, să ofere predicţii despre evoluţia preţurilor în această perioadă.
OPEC, responsabil de asigurarea a 40% din necesarul mondial de ţiţei, a hotărât, pe 17 decembrie, diminuarea producţiei cu 2,2 milioane de barili pe zi, începând cu 1 ianuarie, până la 24.845 milioane de barili pe zi.
Analiştii aşteaptă scăderi
Marile companii petroliere au început deja să primească notifică ri din partea ţărilor cu care au acorduri de exploatare că producţia trebuie redusă.
Totuşi, pe termen scurt, piaţa nu va fi deloc senzibilizată de decizia granzilor petrolului, ci dimpotrivă. În această săptămână, preţul ţiţeiului va scădea din nou, în urma creşterii stocurilor de carburanţi în Statele Unite, pe fondul consumului mic, arată un sondaj realizat de Bloomberg News în rândul a 28 de analişti. Aproape jumătate dintre aceştia sunt de acord că barilul se va ieftini până pe 2 ianuarie. Vineri, barilul se redresase uşor, la 37,69 dolari.
De asemenea, Khelil estimează că organizaţia pe car