Tot mai mulţi tineri britanici renunţă la viaţa pe cont propriu şi se întorc la părinţi. Sursa: Reuters
Tinerii britanici cu vârste sub 30 de ani au tendinţa să se întoarcă în casa părintească într-o proporţie mult mai mare decât cei din alte state europene, relevă un studiu citat de „The Times“.
Realizat de Institutul pentru cercetări sociale şi economice al Universităţii din Essex, studiul arată că, anual, 4% dintre tinerii britanici cu vârste cuprinse între 16 şi 29 de ani care s-au mutat din locuinţa părinţilor aleg să trăiască din nou sub acelaşi acoperiş cu aceştia, mai ales din cauza dificultăţilor financiare provocate de criza economică globală. Sociologii le-au dat numele generic de „generaţia bumerang“ şi se aşteaptă ca fenomenul să ia amploare pe măsură ce economia mondială se va confrunta cu noi probleme. Spre deosebire de Marea Britanie, în ţări precum Franţa, Irlanda, Grecia şi Portugalia, „generaţia bumerang“ nu depăşeşte 2% din totalul tinerilor de până în 30 de ani.
Economii în familie
Printre cauzele care îi determină pe tinerii britanici să se întoarcă la „cuib“, cercetătorii au identificat costul ridicat al locuinţelor şi graba cuplurilor de a se muta împreună pentru mai multă libertate, nefiind suficient de mature.
Hannah May, în vârstă de 23 de ani, locuieşte în Londra de doi ani, dar se pregăteşte să se întoarcă în casa părinţilor din Lincoln, din apropierea capitalei. „Vreau să fiu mai aproape de familia mea şi să economisesc mai mulţi bani, dar nu pot să fac asta dacă locuiesc în Londra“, explică May, care insistă că nu este vorba despre o mutare permanentă. „Sper să fie pentru mai puţin de un an, timp în care să apuc să economisesc şi să călătoresc“, adaugă ea.