2008 a fost anul în care două mari puteri ale lumii şi-au ales noi conducători. Deşi incomparabile ca desfăşurare şi deznodământ, alegerile din cei doi poli de putere, SUA şi Rusia, marchează începutul unei noi ere într-o lume aflată în pragul dezastrului economic, pe un butoi de pulbere al conflictelor etnice şi religioase, într-un timp în care destinul fiecărui hotar trimite rafale de avertizare. Sursa: AFPSursa: APSursa: Reuters
1 /. "Cele mai murdare alegeri din istoria Rusiei moderne"
Vladimir Putin, mâna de fier care a readus Rusia în rândul marilor puteri, i-a predat ştafeta succesorului său, Dimitri Medvedev, după nouă ani petrecuţi la Kremlin. Medvedev, în vârstă de 42 de ani, este de profesie avocat şi provine din elita de la Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui Putin. Se apreciază că cei doi se ştiu de aproximativ 17 ani.
Acuzat că ar fi numai o marionetă a lui Putin, Medvedev a obţinut o majoritate covârşitoare în cursa prezidenţială. Propulsat în această funcţie de fostul lider rus, Medvedev şi-a numit susţinătorul în postul de premier.
Alegerile au atras numeroase critici în comunitatea internaţională, fiind catalogate drept un simulacru menit să îi asigure lui Putin rămânerea la putere fără încălcarea Constituţiei.
Adversarii politici au fost scoşi din cursă. Partidului de opoziţie "Cealaltă Rusie" i-a fost interzisă participarea la alegeri, iar pragul electoral a fost ridicat de la cinci la şapte procente. Adversarii partidului lui Putin, "Rusia Unită", au catalogat scrutinul drept "cel mai murdar din istoria Rusiei moderne".
"Rusia a devenit o formă blăndă de dictatură a unui singur partid, în care auzim din partea puterii discursuri nebuneşti, într-un stil care aminteşte de epoca lui Stalin", a apreciat liderul opoziţiei ruse, Gary Kasparov.
După câ