Gazeta Sporturilor vă prezintă, în premieră, sumele şi tranzacţiile reale în cele 12 transferuri instrumentate de DNA. Opt conducători şi impresari din fotbal au fost trimişi în Justiţie
Gazeta Sporturilor a deschis drumul în 2006, prin dezvăluirile din cazul transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray. Atunci au dispărut 2.000.000 de dolari. La puţin timp, DNA a început ancheta tranzacţiilor internaţionale din fotbalul românesc, în perioada '99-2005. La caz au lucrat doar doi procurori, printre care şi Doru Ţuluş, şeful Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie.
Rechizitoriul a fost atent structurat, pentru a putea fi citit cu lejeritate de către judecători. Procurorii prezintă detaliat istoria fotbalului, dar şi reglementările FRF, FIFA şi UEFA care guvernează activitatea cluburilor, a fotbaliştilor, a agenţilor de jucători şi condiţiile de transfer.
Ţuluş foloseşte în Rechizitoriu un ton incriminator: "Datele pe care urmează să le prezentăm conturează contextul în care s-au comis infracţiunile de către învinuiţi. Din aceste informaţii rezultă interesul pentru fotbal, convertit în manipularea unor sume imense de bani. Practic fotbalul a devenit o industrie, iar în spatele acestui joc stau persoane, firme şi grupuri care nu au nici o legătiură cu sportul, dar care profită de pe urma sa".
FRF nu reclamă nimic
Pe 15 ianuarie este programat un al doilea termen de judecată a acestui dosar, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cei 8 inculpaţi din lumea fotbalului sînt: Ioan Becali, Victor Becali, Cristian Borcea, George Copos, Gică Popescu, Mihai Stoica, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu. Ei sînt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Conform dovezilor, ei au prejudiciat, în cele 12 transferuri anchetate, cluburile Dinamo, Rapid, Oţelul şi Gloria