CĂLĂTORIE PE ABURI. Degustarea corectă a banalei băuturi energizante din fiecare dimineaţă vă poate purta înapoi în timp, în locuri plăcute sau în concedii exotice.
Spune-mi ce prăjitură preferi ca să-ţi spun ce cafea ţi se potriveşte. După acest motto se ghidează Costin Gheorghiu, coffee ambasador Starbucks, când un client intră în magazin şi ezită între aromele de cafea. Plăcinta cu brânză este perfectă pentru a îndulci Sumatra, o cafea consistentă cu savoare pământoasă, cu note subtile de ierburi şi condimente caracteristice cafelei din Indonezia.
În general, aroma cafelei din Asia-Pacific aduce a ierburi aromatice şi mirodenii, dându-i profunzime şi un caracter puternic. Ar mai fi, pe lângă întrebarea despre prăjitură, câteva întrebări legate de momentele plăcute ale vieţii, dar lui Costin i se par prea personale pentru a i le adresa unui necunoscut. Despre el însă, nu se sfieşte să povestească cum pe 4 ianuarie, anul trecut, prima întâlnire cu Breakfast Blend, cafeaua înviorătoare din America Latină, i-a adus aminte de plaja umedă şi de concediul petrecut cu soţia. „Avea aroma proaspătă a nisipului umed“, spune el.
Savoare pământoasă şi plăcintă cu brânză
„O cafea poate să miroasă a praful ridicat de ploaie pe uliţa unui drum de ţară şi să-ţi aducă aminte de o vacanţă“, spune Costin, căruia, în fiecare dimineaţă, cafeaua îi miroase a clipe dragi petrecute cu ea, chiar dacă ea, soţia, pleacă mai mereu la serviciu înaintea lui.
Solul vulcanic al Americii Latine transmite bobului de cafea arome de cacao, nuci, alune sau afine. „Arborele de cafea împrumută din aroma culturilor din împrejurimi“, explică secretul Costin. Aşa se face că în regiunea Africa/Arabia, considerată ca fiind literalmente locul de naştere a licorii, cafeaua este specială, cu diverse tipuri de savoare care variază de la fructe de p