Dacă temperaturile vor creşte, niciun român nu va avea de suferit din cauza sistării livrărilor de gaze ruseşti prin punctul Isaccea, susţine analistul Bogdan Chireac. Totuşi, la temperaturi mai mici de –15 grade Celsius, sistemul de transport al gazelor nu face faţă fără importul din Rusia. Sursa: Reuters
“La temperaturi scăzute, scade şi presiunea gazelor, ceea ce necesită un debit mai mare de gaz. La un consum mai ridicat, vor fi necesare întreruperi de alimentare, aşa cum s-a mai întâmplat în Bucureşti, în urmă cu trei ani. Deocamdată, marile combinate nu funcţionează şi, astfel, nu utilizează gaz. Totuşi, populaţia este cea care consumă aproximativ 70%, iar la temperaturi mai scăzute de minus 15 grade, apar automat probleme în sistem. După despresurizare, durează câteva zile să represurizezi, timp în care nu vom avea căldură”, a declarat, pentru evz.ro, Bogdan Chireac.
Compania rusă Gazprom a sistat, în această dimineaţă, furnizarea de gaze naturale prin staţia Isaccea 2. Astfel, a fost necesară închiderea completă a staţiei pentru a se evita depresurizarea conductelor de transport. Cantitatea de gaze naturale intrată prin acest punct este de 4,7 milioane mc/zi.
În aceste condiţii, alimentarea cu gaz este asigurată din producţia internă, din depozitele de înmagazinare subterană, dar şi din cantităţile preluate prin staţia Medieşul Aurit din Satu Mare.